„Glück Auf“ in Sapperland (Pantoffelland)

Zo groet men elkaar in Carlsfeld, want het Ertsgebergte was destijds een mijnbouwgebied.

Het dorp met 900 inwoners – omgeven door beschermd natuurgebied en uitgestrekte bossen – is op 850 meter hoogte centraal gelegen in het westen van het Ertsgebergte, aan de Tsjechische grens.

Blick auf den Ort Carlsfeld im Sommer

Carlsfeld wordt ook wel, gekscherend, „Sapperland“ genoemd vanwege de praktische viltpantoffel; destijds het goedkope schoeisel voor binnen en buiten.

De echte Sapper (viltpantoffel)

Bovendien zorgt het vilt voor warme voeten en voorkomt uitglijden op sneeuw en ijs. Ook nu zijn deze pantoffels nog erg populair.

Liefhebbers van rust en ruimte zullen Carlsfeld erg waarderen. Op de meest „sneeuwzekere“ plek in het Ertsgebergte, zijn de omstandigheden vanaf november tot eind maart daar ideaal voor (ski) langlaufen, niet alleen op de lokale-, maar ook op de bekende Kammloipe. Langs de steile, 400 m lange Hirschkopfpiste kun je naar beneden skiën. Een duosleeplift brengt je weer snel naar boven.

Een echte aanrader, elk jaar, is er het optreden van de Carnavalsnarren op de piste, de z.g. Carlsfelder Skifasching.

Uit de 17e eeuw stamt de beroemde Trinitatiskirche, de oudste barokke ronde kerk van Saksen.

Even boven Carlsfeld ligt het hoogst gelegen drinkwaterbekken van Saksen in het 300 hectare grote natuurgebied „Großer Kranichsee“ met een unieke flora en fauna.

Voor wandelaars en fietser zijn duidelijke routes aangegeven, voorzien van informatiebordjes op historische plekken.